7 рис успішних підприємців

Варто лише ввести фразу «підприємницькі риси» в пошуковик Google, і меню миттєвого пошуку одразу завершить запит «… Стіва Джобса» та «… Білла Ґейтса». Коли мова йде про підприємців, в людських головах автоматично спливають саме знакові фігури, які, здавалося б, народилися із підприємливістю в своїй ДНК.

Вони надихають, спонукаючи. А що, як людина народилась без творчого генію Джобса чи залізної волі Ґейтса? Для решти людей є хороші новини: підприємців можна привести до успіху, приборкуючи та розвиваючи критично важливі якості. Вчені, експерти в галузі бізнесу та венчурні капіталісти стверджують, що підприємці можуть виникнути на будь-якому етапі життя з будь-якої галузі, можуть мати будь-який тип особистості та будь-які оцінки в атестаті чи дипломі.

Всупереч загальноприйнятій мудрості, для запуску успішного бізнесу зовсім не обов’язково бути людиною типу А – тобто, гіперактивним та суперорганізованим трудоголіком або екстравертом. «Люди типу А не здатні прийняти ризик підприємництва,» – каже Елана Файн, керуючий директор Центру підприємництва Дінґман Університету штату Меріленд, зауважуючи, що те ж саме стосується студентів-відмінників. «Дуже часто підприємцями стають саме трієчники.»

Однак, найкращі підприємці справді мають певний набір характеристик, від чіпкості до здатності переносити ризик, що є вирішальними для успіху підприємства. В ході аналізу 23 досліджень, опублікованих під заголовком «П’ять великих вимірів особистості та підприємливість» було з’ясовано, що підприємці мають інші особисті риси, ніж управлінці, і особливо наголошено на таких рисах, як відкритість до досвіду (допитливість, новаторство) та сумлінність (самодисципліна, мотивація), а також значно нижчий нейротизм, що дозволяє підприємцям краще переносити стрес.

Стійкість

Початок власної справи нагадує напружений марафон. Необхідно витримати життя з невпевненістю та роками долати суворі випробування до кінця. Підприємці повинні бути здатними не сказати, що в «дядька» більше шансів знайти свій ринок, та пережити свої неминучі помилки. Ця риса відома під багатьма назвами – витривалість, наполегливість, рішучість, відданість, стійкість – але це просто банальна сила волі.

«Стійкість стоїть на першому місці, – каже Майк Колвелл, керівник форуму індивідуальних венчурних інвесторів в штаті Айова та Зони бізнес-інновацій партнерства Greater Des Moines Partnership. – Підприємництво є великою мірою вмінням впоратися з величезною кількістю невдач. Це відбувається багато разів щотижня.»

Коли трапляється невдача, необхідно все починати заново. Джетт МакКендлесс був партнером у динамічній компанії з перевезення та зберігання вантажів. Але швидке розширення призвело до помилок, включаючи збій в оплаті рахунків, що спричинив нестачу грошових резервів у компанії. Бізнес довелося продати лише за частину його справжньої вартості. МакКендлесса, що не погодився на умови такого продажу, було звільнено. Він втратив надані компанією будинок і машину та був змушений переїхати на квартиру до дівчини. «Це були дуже важкі часи, – згадує він. – Я майже збанкрутував.»

МакКендлесс побував на 25 співбесідах, отримавши пропозиції на посади в галузі логістики із зарплатою $ 200 000 і вище. Але, вирісши у соціальному житлі, він думав: «Чи ж справді мені варто отримати зручну та безпечну роботу, чи все-таки зайнятись чимось кращим?» «Я боявся, що невдача може визначити всю решту мого життя, і не збирався цього допускати,» – каже він.

Отже, замість того, щоб прийняти одну з чудових пропозицій, МакКендлесс почав власну справу, заснувавши нову компанію CarrierDirect в Чикаго. Зв’язаний своїм незавершеним контрактом з попередньою фірмою, він створив цілком нову нішу в галузі логістики. Замість зведення фрахтувальників з вантажними перевізниками, МакКендлесс перейшов на консультування, забезпечення маркетингу та продажів для логістичних компаній. За два роки дохід CarrierDirect виріс до $ 35 мільйонів. «Я радий, що не пішов на якусь із запропонованих робіт в корпораціях» – каже МакКендлесс тепер.

Пристрасть

Зазвичай вважається, що успішними підприємцями керують грошові інтереси. Але більшість натомість заявляє, що просто пристрасно захоплені своєю продукцією чи послугами, можливістю вирішити проблему та зробити життя простіше, краще, дешевше.

«Більшість підприємців, яких я знаю, вважають, що здатні змінити світ» – каже Джей Фрідландер, професор соціально відповідального бізнесу в Атлантичному коледжі та Бебсон-коледжі. – Саме захоплення та віра у власну справу здатні провести підприємців крізь важкі часи.»

Пристрасть, підкріплена конкретною місією компанії, є істинною рушійною силою, що дає внутрішню віддачу, яка й підтримує підприємця під час безгрошів’я. Джон Рулак в захваті від конопель, які можна використовувати для безлічі цілей, як у промисловості, так і в харчуванні, ця культура може вирощуватись без гербіцидів, що робить її однією з ключових для органічного землеробства. Націлившись на забезпечення нового ринку для канадських фермерів, що займаються вирощуванням конопель, Рулак заснував в 1999 році власну компанію Nutiva з виробництва конопляних харчових концентратів. Але йому швидко довелося зіштовхнутись з чиновниками американської митниці, у яких цей різновид конопель, що також належить до сімейства cannabis, асоціювався з марихуаною.

«Спочатку мене намагались виснажити, – згадує Рулак. – Нам заявляли, що наша продукція не вийде зі складів; потім все-таки вдалось її вивезти. Було дуже тяжко залишитись в бізнесі.» Через два роки Департамент юстиції видав правило, що продукція з конопель належала до однієї нелегальної категорії з героїном. «Доводилось або кидати бізнес, або продовжувати й сісти до в’язниці, – каже Рулак. – Це могло означати банкрутство чи приниження.»

На той час Рулак інвестував у свій бізнес понад $ 100 000. Багато людей радили Рулаку вийти з гри. Натомість він вирішив продовжувати наступ, подавши до суду на Управління боротьби з наркотиками. За підтримки виробників натуральної продукції, зокрема виробника мила Dr. Bronner’s, він через два роки виграв суд. Віра у могутність своєї місії пересилила.

«Я вірив, що правда на моєму боці та що державне управління намагалося перешкодити чомусь хорошому для країни, – пояснив Рулак. – В глибині я відчуваю, що моя доля – допомогти створити кращу систему харчування.»

Тепер Nutiva продає цілий спектр органічної продукції, від шейків з конопляного білку до кокосової олії першого віджиму. При труднощах Рулак радить «копати глибше».

Терпимість до неоднозначності

Класична риса, що визначає людей, які ризикують, – це здатність переносити страх непевності та можливої невдачі. «Все зводиться до спроможності успішно перебороти страх» – зазначає Майкл Шеррод, залучений підприємець в Бізнес-школі Нілі при Техаському християнському університеті.

На думку Шеррода, здатність контролювати страх є найважливішою рисою. «Страх приниження, страх втрати заробітку, нестачі коштів – перелік можна продовжувати.»

Джілл Блешек Стрехен знає ціну факторові ризику. Будучи засновником та директором компанії Tastefully Simple, що займається прямими продажами подарунків та їжі швидкого приготування, вона добре пам’ятає свої дзвінки до банку при тримісячному простроченні оплати іпотеки. «Мене майже всю охопив страх втрати свого будинку, – каже Блешек Стрехен, якій також довелось пережити смерть свого брата, а згодом одразу й свого чоловіка. «В ніч після похорон чоловіка я подумала, що, можливо, мені варто здатися, знайти роботу та бути мамою.»

Саме тут – на розумовому рівні – й відбувається найбільше випробування підприємливості. Можна піддатися страху та здатися, або перетерпіти труднощі. «Я сказала «ні»; ця ідея спрацює, – каже Блешек Стрехен. – Ми маємо сили контролювати думки. Коли ми подумки віддаємось своїй цілі, дії слідують за нею.» Вона прийняла свідоме рішення продовжувати справу, незважаючи на страх, і в 2012 році обсяг продажів її компанії склав $ 98 мільйонів.

В той час як багато людей відчувають себе безсилими перед таким випробуванням, «підприємець, дивлячись на ситуацію, знає, що має певний контроль над результатом,» за словами Джонатана Альперта, психотерапевта й автор книги Будь безстрашним: зміни своє життя за 28 днів.

Бачення

Однією з наріжних рис підприємців є здатність помічати можливості та уявляти щось, де інші цього не бачать. Підприємці є допитливими, визначаючи непомічені ніші та ставлячи їх на чолі інновацій та новостворюваних галузей. Підприємці уявляють інший світ та спроможні ефективно передати це бачення інвесторам, клієнтам та працівникам.

Багато людей задовольнились би парою успішних бізнесів, але Ельдад Матітьяху бачив за межі своїх магазинів з продажу замороженого йогурту, за допомогою яких він зводив кінці з кінцями. Прочитавши про оптоволоконний зв’язок, Ельдад Матітьяху вирішив спробувати сили у високих технологіях, що оточували його в Силіконовій Долині. Отже, він продав свої магазини йогурту та «Харлей» і подався в галузь, про яку нічогісінько не знав. Влаштувавшись на роботу в компанію, що займалась оптоволоконним зв’язком, він відшукав свою нішу в цій діяльності.

Від клієнтів часто надходили скарги про неможливість бачити, хто саме користується їхніми мережами – а це важливо з точки зору безпеки. «Я з’ясував, що стосовно цього питання на ринку не було жодного рішення, – каже Матітьяху. – І я приділив час, аби розібратись.»

Завдяки продукції, розробленій Матітьяху, діяльність користувачів в мережі стало можливо прослідкувати, що зокрема захищає систему. Він сам створив та розкрутив свою компанію Net Optics за $ 100 000 – дохід від продажу двох магазинів йогурту та «Харлея» (разом з невеликими внесками членів сім’ї), відмовившись від допомоги венчурних капіталістів. В жовтні 2013 року Матітьяху продав свою компанію за $ 190 мільйонів.

«Підприємці часто борються зі скептиками, бо бачать майбутнє до його настання, – каже Матітьяху. – Треба бути на кілька кроків попереду ринку.»

Віра в себе

Впевненість у собі – ключова риса підприємців. Треба бути до божевілля впевненим у тому, що запропонований вами продукт – це саме те, що потрібно світу, та що вам вдасться його виробити, перемігши скептиків, які завжди висміюватимуть те, що світ ще не оцінив.

Дослідники визначають цю рису як цілеспрямовану впевненість. Це віра, що обходить ризик – що людина сама достатньо дослідила та має достатньо впевненості в тому, що спроможна виконати роботу, а отже ризик зменшується.

«Потрібно мати велику впевненість у собі, охоче брати на себе ризик, при цьому зберігаючи консервативність, – каже Джейсон Апфель, засновник FragranceNet.com, сайту електронного продажу товарів для краси. Апфель стартував зі своєю компанією, нічого не знаючи про цю галузь, але вірив, що зможе створити солідний сайт для продажу такої продукції. – Я вважав, що вдасться продавати такі товари за найпривабливішою ціною,» – каже Апфель. Його компанія пережила добре фінансованих конкурентів та досягає $ 145 мільйонів річних продажів.

Гнучкість

Виживання бізнесу, так само як і виживання біологічного виду, залежить від адаптації. Остаточний продукт чи послуга найімовірніше виглядатимуть не так, як їх спочатку уявляли. Суттєве значення має гнучкість, що дозволяє реагувати на зміни смаків та умови конкретного ринку. «Необхідно бути чесним із самим собою та сказати «Це не спрацьовує». Необхідно мати змогу обертатись,» – каже Колвелл з Plains Angels.

Ще будучи студентом Бабсон-коледжу, Метт Лаузон хотів перевести процес розробки індивідуальних ювелірних прикрас в електронний вигляд. залучивши $ 500 000 від Highland Capital Partners, в 2008 році Лаузон запустив електронний торговельний майданчик із продажу ювелірних виробів для роздрібних торговців; однак, через рік до окупності ще було далеко.

«Теоретично це було чудове поєднання, але на практиці ми з’ясували, що попросту не могли змістити фокус уваги продавців ювелірних прикрас з продажу дорогих виробів, виставлених на їхніх вітринах,» – згадує Лаузон.

Він звернувся до клієнтів свого ювеліра, щоб дізнатись їхню реакцію. «Один клієнт дійсно сказав «Ви вибудували щось настільки надзвичайне, з таким потенціалом, що вам варто було б дати людям можливість користуватись цим напряму»,» – каже Лаузон.

Саме це Лаузон і вирішив зробити та, залучивши додаткове фінансування, знову запустив свою бостонську компанію під назвою Gemvara.com, продаючи індивідуальні ювелірні вироби безпосередньо споживачам. Він не розкриває інформацію про обсяги своїх продажів, але на сьогоднішній день він залучив $ 51 мільйон, включно з додатковими мільйонами від Highland Capital, позиченими для підтримки своєї початкової концепції. Лаузон навіть наймав управлінців з найбільшої роздрібної ювелірної мережі Tiffany & Co.

Порушення правил

Підприємці існують, аби кинути виклик традиційній мудрості. Минулорічне дослідження Росс Левін з Каліфорнійського університету, Берклі, та Йона Рубінштейн з Лондонської школи економіки показали, що серед підприємців, що створили юридичні особи, наявний характерний набір «розумних» та «агресивних, протиправних та ризикованих» видів діяльності. В молодості це часто проявляється у вигляді бунтівної поведінки, наприклад, куріння марихуани. Такий опис явно виявиться правдоподібним для деяких найвідоміших підприємців останніх років.

Сам по собі початок бізнесу – це вже порушення правил, оскільки, згідно звіту Бабсон-коледжу, лише 13 відсотків американців займаються підприємницькою діяльністю. Природа підприємництва – робити те, що не робить більшість, і звідси й черпаються внутрішні ресурси.

Чи наявні у вас ці риси? Є лише один спосіб з’ясувати.

Джо Робінсон
Джерело світлини: Flickr