Речі, що роблять нас нещасливими

Нещастя настає у багатьох відтінках сірого. Іноді людям просто не вистачає радості. Чи є емоційна темрява їхнім власним вибором? Чи життєві обставини є поза їхнім контролем? В той час як депресія та інші психологічні хвороби, саме собою, є клінічними хворобами та не повинні недооцінюватись, існує чимало чинників, що викликають поганий настрій, на які можна вплинути. Нижче наведено 50 можливих причин нещастя та пропоновані шляхи скидання завіси зі свого розуму для його повернення до світла.

1. Хвилювання.

«Я старий та пізнав чимало негараздів, але більшість із них так і не сталися.» – Марк Твен

Хвилювання спричиняє внутрішній хаос. Це ніби крісло-качалка, що рухається у божевільному темпі, але нікуди не їде. Хвилювання не створює дію, натомість заморожує людину, яка втрачає здатність ясно мислити та робити зміни, щоб негативний результат ніколи не відбувся. Людська енергія краще використовується при змінюванні речей, які людина здатна контролювати, та відпусканні решти справ. Боббі МакФеррін достатньо просто висловився у пісні: «Don’t worry! Be Happy!» («Не хвилюйся, будь щасливим!»). Відсутність хвилювання однозначно може створити щастя!

2. Бажання контролювати «все і вся».

«З посиленням віри ви з’ясуєте, що більше немає сенсу у відчутті контролю, справи робитимуться як належить, і ви пливтимете з ними, відчуваючи власні величезні захват та вигоду.» – Еммануель Тені

Часом, здається, люди вірять, ніби вони вийшли прямо з коміксів про супергероїв. Вони вважають, що здатні все добре контролювати і що все станеться точно згідно їхнього плану. Який же це важкий тягар! Для цього однозначно треба мати силу супермена. Тим не менше, реальність така: люди не здатні контролювати нічого, окрім себе самих. Тільки змирившись із цим, можна позбутись тиску та почати насолоджуватись довкіллям замість планування та виконання неможливого.

3. Образа.

«Гнів – це кислота, що шкодить більше посудині, в якій знаходиться, ніж будь-чому, на що виплескується.» – Марк Твен

Образа – майже те саме, що й приймання отрути та очікування, поки інша людина помре. Тримаючи всю цю негативну енергію, людина шкодить сама собі. Відпустіть гіркоту… для свого ж блага. Особа, що вас критикувала, можливо, прекрасно проводить час, забувши про вас, тоді як ви марно витрачаєте своє життя, посилаючи їй смертоносні промені власним мозком.

4. Віра в те, що всі мають грати за вашими правилами.

«Очікувати, що весь світ буде справедливим до вас, бо ви до нього справедливі, – це дурість. Це все одно, що очікувати, що лев вас не з’їсть, бо ви його не з’їли.»

Останні новини: світ не живе за вашими правилами. Чим скоріше приймете це, тим щасливішими будете. Ніхто не отримає ваше повідомлення про те, як повинні робитися справи, як людям до вас ставитись або як жити згідно ваших стандартів і переконань. Часто люди розлючуються через те, що хтось порушує їхні глибинні ідеали. Тим не менше, намагання виконати неможливе завдання – спонукати всіх жити за вашим уявленням про досконалість – приречене на зрив. Варто просто приймати людей такими, якими вони є, та поважати яскраву гаму ідей та точок зору замість того, щоб лютитись на них.

5. Порівняння себе з іншими.

«Назвавши когось страшним, людина не стає красивішою.»

Більшість людей грають у внутрішню гру порівняння. Зазвичай для виявлення невідповідностей вони ретельно розглядають лише невелику частину життя характеризованої особи. Наприклад, я можу порівняти себе з чемпіоном змагань Ironman та Олімпійських Ігор Меттом Фіцджеральдом, визначивши, що він кращий тріатлоніст, ніж я. (до речі, ми навіть існуємо в зовсім різних сферах діяльності). Тим не менше, це всього лиш одна маленька частина життя. Хтозна, може, я їжджу верхи чи співаю краще за Метта Фіцджеральда? Розглядання та порівняння із собою лише невеликої частини цілої особистості – безглузда справа. Людина – це набагато більше, ніж цей маленький компонент її життя, що зараз розглядається до мікроскопічних деталей. Така звичка лише спричинить незадоволення життям. Якщо ж ви не в змозі припинити вимірювання речей, просто зробіть внутрішнє порівняння: чи стали ви кращою людиною, ніж вчора?

6. Відчуття щастя лише в момент здійснення мрій.

«Щастя визначається не подіями навколо людини, а тим, що відбувається в ній самій. Більшість людей залежать від інших при досягненні щастя, але насправді щастя завжди приходить зсередини нас.»

Хто є щасливішим: той, що вирішує, що стане щасливим, заробивши 100 мільйонів доларів, чи той, хто вважає, що його може зробити щасливим чудова вечеря і проведення часу в колі сім’ї? Ставити дуже високі цілі – це чудово. Але якщо прив’язувати своє щастя до майбутніх успіхів, що можуть чи не можуть відбутись, ніколи не знайдете свого щастя у сьогоденні. Знайдіть щось захопливе для себе сьогодні, і нехай завтрашній день вас здивує.

7. Песимізм.

«Ви стаєте тим, на чому зосереджуєтесь, та подібним до тих, з ким спілкуєтесь.»

Якщо людина є песимістом, вона помічатиме все погане у власному житті. Ваше сприйняття стає реальністю. Натомість, варто зосередитись на найкращому у людях, на яскравіших моментах – і краса й благословення оточать вас. Чим більше налаштовуєтесь на світло, тим менше тіні завойовуватимуть ваш світогляд.

8. Самотність.

«Самотність та відсутність любові – найбільша бідність.»
― Мати Тереза

Природа створила людей суспільними істотами, і налагодження стосунків займає велику частину нашого життя. Якщо ви один та у депресії суботнім вечором, докладіть зусиль змінити це. Знаходження друзів однозначно покращить ваш ентузіазм у справах, що приносить кожен день. Як знайти хороших друзів? Шукайте соціальні середовища з людьми, що поділяють подібні інтереси та переконання, для побудови спільного підґрунтя та початку чудових стосунків. Посміхайтесь, зав’язуйте нові контакти й будьте щиро зацікавленими в спілкуванні з іншими. Вас здивує, наскільки далеко це заведе у налагодженні довготривалих стосунків.

9. Пріоритет матеріальної вигоди над всім іншим в житті.

«Багато людей є такими бідними, бо єдине, що вони мають, – це гроші.»

Хоча гроші, звичайно, є великим досягненням в цьому житті, щастя вони не приносять. Подумайте про те, як би ви почувались, якби завтра настав останній день вашого життя. Чи хотілось би вам заробити більше грошей, чи ви б зосередились на контактах з людьми або певних враженнях? Якщо живете згідно своїх моральних цінностей, вас чекає більше реалізації, ніж з будь-якими матеріальними вигодами.

10. Брак часу для потрібних справ.

«Припиняючи займатись непотрібними речами, ви даєте шанс потрібним справам зловити вас.»

Часом ми всі втрачаємо зосередженість. Тим не менше, підлаштування своєї діяльності під свої цінності допомагає зберігати позитивний погляд на життя. Хороша вправа – зробити перелік власних цінностей за їхньою важливістю для вас. Потім подивіться, скільки ваших щоденних справ фактично відповідають цим цінностям. Чи є невідповідність? Якщо так, що можна зробити для її усунення?

11. Спілкування з нещасливими.

«Коли вам доводиться почати пристосовувати себе та свою мораль до навколишніх людей, можливо, настав час змінити оточення.»

Ви є сумою п’ятьох людей, з якими проводите більшість часу. Якщо друзі є постійним джерелом негативного у вашому житті, можливо, настав час знайти позитивніших людей.

12. Незнання свого призначення.

«Намагатись бути кимось іншим – марна трата власної особистості.»

Так багато людей погодились на брехню, що їхнє призначення – дожити до вихідних. Нічого дивного в тому, що в світі так багато роботяг! Натомість, варто не існувати, а знайти шлях почати життя! Знайдіть свої пристрасть та ціль і слідуйте їм, незважаючи на те, що це може перевернути усталений порядок догори дригом та нажахати вас. Відкриття своєї ролі в історії – одна з найкращих частин пригоди під назвою життя!

13. Роль актора замість автора.

«Найбільшим досягненням є залишатись самим собою в світі, що постійно намагається перетворити тебе на когось іншого.» – Ральф Уолдо Емерсон

Люди роблять світові величезну шкоду, намагаючись бути кимось, ким вони не є. Будьте справжніми. Грати роль, для якої ви не призначені, лише для задоволення чиїхось очікувань – все одно що прохати про серцевий біль. Навіть коли ви намагаєтесь подолати відчуття голоду, частина вашої особистості завжди знатиме, що ви емоційно поступаєтесь собою та своїм щастям задля читання рядків, які не ви писали та, що ще гірше, в які ви не вірите.

14. Зацикленість на минулому.

«Не можна почати наступний розділ свого життя, перечитуючи попередній.»

Багато людей стають продуктом свого минулого, переживаючи жаль, сум, роздуми на тему «а якби…» та дивлячись лише назад. Хоча й можна отримати життєві уроки з власного минулого, лишатись там не є практичним для життя у сьогоденні. Минуле неможливо змінити чи пережити заново. Тому постійно на нього спиратись – це не є емоційно здоровий світогляд.

15. Неможливість насолоди сьогоденням через піклування про майбутнє.

«Те, що робите сьогодні, визначає, ким станете завтра.»

Деякі люди настільки захоплюються зірками, що упускають всі визначні місця, враження та уроки, отриманні на шляху до них. Варто радіти однаково – як самій пригоді, так і досягненню кінцевої мети. Інакше на вас чекає розчарування, поки ваше бачення майбутнього не реалізується. Оскільки це може статись, а може й не статись, нащо обмежувати себе, тоді як можна знайти стільки ж щастя як у самому процесі, так і в кінцевій меті?

16. Нездоров’я.

«Ваші думки, поведінка та манера їсти впливають на ваше життя та можуть подовжити його на 30-50 років.» – Діпак Чопра

Відчуття щастя залежить від того, наскільки людина цінує фізичну форму, здорову їжу, зняття стресу та сон. Емоції пов’язані з багатьма фізичними властивостями організму. Зв’язок між розумом та тілом є абсолютно реальним, і часто всього лиш додавання фізичних вправ, сонячного світла, сну чи здорової дієти може негайно покращити настрій.

17. Перфекціонізм.

«Для продовження життя потрібно спробувати уникнути смерті через перфекціонізм.» – Ханна Арендт

Існує три основних типи перфекціонізму: самоперфекціонізм – коли людина очікує досконалості від самої себе; суспільний перфекціонізм – коли людина вважає, що інші очікують від неї досконалості; та ще один – коли людина сама очікує досконалості від інших. Всі три випадки – вбивці щастя. Досконалість – нереалістична ціль як перед вами, так і перед оточенням. Постійна неспроможність досягти недосяжного лише засмучуватиме вас.

18. Страх невдачі.

«Успіх не є остаточним, а невдача не є роковою: рахується лише сміливість продовжувати.» – Уїнстон Черчилль

Деякі люди настільки бояться зробити помилку, що ніколи й не роблять жодних спроб. Уявіть лише, до чого б це призвело, коли ви лише вчились ходити! Мабуть, ви й досі б повзали. На жаль, часом люди в дорослому віці втрачають сміливість та бояться пробувати щось, бо це може не спрацювати. Прийнявши такий світогляд, ніколи не вийде реалізувати свій потенціал, а це може викликати величезне незадоволення власним життям.

19. Тривога.

«Люди повинні поставити перед собою задачу не жити без тривог, а вміти переживати тривоги.» – Еріх Фромм

Зростання відбувається поза межами зон комфорту. Якщо вас тривожить крок за межі знайомого, ви ніколи не пізнаєте радість подолання страхів та знаходження своїх крил. В кінці кінців, птах має стрибнути, аби відкрити свою здатність літати. Неможливо назавжди лишатись в гнізді, спостерігаючи, як інші літають.

20. Борги.

«Боржник – фактично раб.» – Ральф Уолдо Емерсон

Завеликі борги можуть стати причиною стресу, руйнування стосунків та появи фінансових труднощів. Часто розробляння плану виходу з-під фінансового гніту може принести душевний спокій.

21. Пошуки утвердження.

«Полюбіть себе замість любові до думки про те, що інші вас люблять.»

Якщо ви постійно шукаєте інших людей для визначення своєї вартості, ви завжди приречені на розчарування. Жодна особа, окрім вас, не повинна бути уповноваженою визначати ваше щастя чи цінність.

22. Занедбання особистих стосунків.

«Не вибирайте людину, прекрасну для світу, натомість виберіть ту, що зробить ваш світ прекрасним.»

Більшість передсмертних сповідей не прикрашають той факт, що людина провела більше часу прикутою до офісу чи в процесі заробляння грошей. Більшість людей жалкує через стосунки, загублені внаслідок заняття справами, що втратили своє значення. Пам’ятайте: не можна занедбувати стосунки з друзями та родиною. Їхня любов має вищу ціну, ніж будь-що інше.

23. Постійне відкладання справ на потім.

«Пізнайте справжню ціну часу; хапайтесь за нього та насолоджуйтесь кожною миттю. Жодної бездіяльності, лінощів, затягування: ніколи не відкладайте на завтра те, що можете зробити сьогодні.» – Лорд Честерфілд

Затягування – безкінечна спіраль, що веде до зриву. Чим більше ви затягуєте з виконанням справ, тим тяжчим стає навантаження. Це все одно, що бігти марафонську дистанцію, підбираючи скелі на шляху. Очевидно, напруження стає занадто важким.

Потрібно завершувати проекти та позбуватися таких скель, щоб не втрачати легкості та маневрувати протягом дня, не тягнучи за собою 20 інших відкладених проектів.

24. Відсутність навчання.

«Будь-хто, що припиняє навчання, є старим, незалежно, чи в двадцять, чи в вісімдесят років.» – Генрі Форд

Пізнання нового приносить радість у відкритті особистого зростання. Якщо ви припинили вчитись, знайдіть нове хобі чи інтерес. Ви помітите, що захоплення від пізнання приносить додаткову енергію.

25. Нездійсненні мрії.

«Всі мрії збуваються, якщо люди мають сміливість слідувати їм.» – Уолт Дісней

Привиди втрачених мрій можуть переслідувати людей. На щастя, можна завжди вдихнути нове життя у своє бачення світу, знайшовши сміливість йти за новими та захопливими можливостями.

26. Нудьга.

«Життя творчої особистості ведеться, керується та контролюється нудьгою. Уникнення нудьги – одна з найважливіших задач.» – Сьюзен Зонтаґ

Багато людей проходять крізь своє життя без проблем та негараздів, що й призводить до нудьги. Зрештою, технологічні зручності, правила безпеки та простота сучасного життя часто позбавляють життя пригод. Без труднощів, які загострюють відчуття, деякі люди застрягають в рутині й стають нудними. Досі існує чимало шляхів знайти пристрасть у власному житті. Просто варто поставити ціль виконувати справи, що достатньо лякають вас, пробуджуючи до дивовижних життєвих пригод, доступних вам.

27. Надмірна зайнятість.

«Не кажіть, що не маєте достатньо часу. У вас стільки ж годин на день, що й у Хелен Келлер, Пастера, Мікеланджело, Матері Терези, Леонардо да Вінчі, Томаса Джефферсона, Альберта Ейнштейна тощо…»

Якщо ви проводите час, займаючись роботою замість зосередження на справах, що дають вам життя, щастя вислизатиме від вас. Замість просто бути зайнятим, потрібно навчитись зосереджувати свій час для ефективності праці, не витрачаючи його на те, що не зробить життя кращим. Зрештою, можна знайти чимало справ, що займуть ваш час, але не приведуть ні до чого.

28. Недостатній сон.

«Люблю сон. Знаєте, у мого життя є тенденція розвалюватись, коли я прокидаюсь.» – Ернест Хемінґуей

Люди, що страждають від безсоння, мають 10-кратний шанс розвитку депресії у порівнянні з тими, хто добре спить. Сон також пов’язаний з багатьма іншими питаннями здоров’я. Тож, якщо не спите добре, пора виправити цю проблему.

29. Проведення недостатньо часу насамоті.

«Самотність – місце очищення.» – Мартин Бубер

Часом люди не виділяють час для відокремлення від життєвого шуму задля оновлення власного розуму та споглядання свого внутрішнього світу. Виділити час на перебування насамоті таким чином, яким ви можете розслабитись, – це добре; незалежно від того, що це – кава на лавці в парку під деревом чи тижневий похід по горах на Алясці. Як би ви не проводили час насамоті, не забувайте відійти від всього божевілля життя та зосередитись на іншому. Розум вам лише подякує!

30. Недостатній час на цілепокладання.

«Цілепокладання – перший етап у перетворенні невидимого на видиме.» – Тоні Роббінс

Життя без мети є джерелом розчарування та смутку. Замість просто спостерігати за подіями, що відбуваються з вами, та намагатись встигнути за ними, створіть власне майбутнє, поставивши цілі та реалізуючи їх одна за одною. Одна з найбільших радостей у житті – бачити реалізацію мети.

31. Залежність.

«Найбільші подарунки, які можна дати дітям, – це коріння відповідальності та крила незалежності.» – Деніс Уейтлі

В той час як може бути простіше залежати від інших, незалежність є однією з ознак дорослості. Люди, що пристають до інших, не маючи плану відокремлення, часто борються з власною самоповагою. Будучи притисненим до землі планами інших людей, важко знайти власні крила.

32. Думка про незслуженість щастя.

«На щастя заслуговують або всі, або ніхто.» – Мері Ґордон

Деякі люди мають перекривлену думку, що вони не заслуговують на щастя. Такі люди можуть почуватися винними за власне минуле й відчувати, ніби вони мусять бути покарані, або просто не відчувають себе гідними почуття щастя. Щастя має відчути кожен. Якщо ж людина вважає себе негідною щастя, настав час переналаштування світогляду. Дозвольте собі знайти своє щасливе місце.

33. Постійна нестача чогось.

«Жадібність – бездонна яма, що виснажує людину в безкінечних зусиллях задовольнити потребу без досягнення задоволення.» – Еріх Фромм

Якщо ви завжди не досягаєте одного кроку до задоволення, це може зашкодити досягненню щастя. Якщо все попросту недосяжне, ніколи не вдасться відчути кайф від будь-якого моменту, даного життям. Якщо вам весь час треба доповнити своє життя чимось, коли ж це закінчиться? Більшість людей, що мислять так, не усвідомлюють, що їм ніколи не вдасться задовольнити чудовисько-жадібність всередині них. Такі люди повністю вірять своєму самообману про те, що їм не вистачає якоїсь однієї останньої речі, а тоді вже їх знайде щастя. Натомість ті, що пізнають відчуття радості кожної миті, не відкладаючи її на далеке майбутнє, побачать, що люблять життя набагато більше, ніж ті, що намагаються заповнити бездонну яму.

34. Ігнорування можливостей.

«Багато людей втрачають можливості, бо вони одягнені в спецодяг та схожі на роботу.» – Томас Джефферсон

Часом, коли можливості стукають у двері, люди вирішують продовжувати дивитись телевізор та не відповідати. Або ж можливості дуже схожі на працю чи виштовхують людей з зони комфорту, тому люди обирають пасивність. Але якщо це входить у звичку, вони впадають у депресію, згадуючи ті часи бездіяльності, коли треба було, навпаки, діяти, чіпляючись до крові в нігтях. Важко бути щасливим, якщо не хапатись за хороше на своєму шляху. Слід ризикнути та стрибнути вперед; можливо, вас здивує, наскільки ваше життя зміниться на краще.

35. Самовдоволеність.

«Не дозволяйте вашому особливому характеру та цінностям, секрету, відомому вам і нікому більше, правді – не дозволяйте їм загинути у величезних щелепах самовдоволеності.» – Езоп

Самовдоволеним стати легко. Тим не менше, цього монстра можна позбутись в будь-який час, коли бажаєте почати пливти до кращого майбутнього замість того, щоб плавати, куди вода понесе. У боротьбі пізнається радість, яку ніколи не відчути в пасивному існуванні.

36. Ненависть до своєї роботи.

«Виконуйте добре роботу свого життя, якою б вона не була. Людина повинна виконувати свою роботу так добре, щоб жоден живий, мертвий чи ненароджений не міг зробити краще.» – Мартін Лютер Кінґ Молодший

Більшість свого життя люди проводять у роботі. Отже, якщо ви займаєтесь ненависною роботою, зберегти спосіб мислення щасливої людини однозначно важко. Найкращий спосіб змінити життя – почати працювати в тій галузі, до якої ви маєте пристрасть, а не просто мучитись заради грошей.

37. Переслідування неправильних цілей.

«Переставши переслідувати неправильні цілі, ви даєте шанс правильним речам вас наздогнати.»

Часом люди плутаються щодо того, що насправді є для них важливим. Аби відкрити, що ви цінуєте найбільше, варто поринути вглиб самих себе, а після того просто перестати займатись справами, що в реальності не мають значення.

38. Відсутність духовного життя.

«У розумовому спокої духовного життя я зрозумів, що відповіді на життєві питання можуть прийти самі.» – Клеренс Клемонз

Багато досліджень показали співвідношення між духовністю та збільшенням щастя. Реалізації особистості лише сприятиме приєднання до групи однодумців, зосереджених на допомозі та простій любові до інших. Також молитва чи медитація заспокоює багатьох людей та сприяє їхньому емоційному добробуту. Всі ці, а також багато інших чинників призводять до загального покращення світогляду людини, залученої до духовного життя.

39. Відсутність справжніх друзів.

«Потоваришувати із сотнею людей – це не диво. Диво – це знайти єдиного друга, що буде з тобою, навіть якщо проти вас – сотня.»

Хоч в світі й може бути повно знайомих, ваше становище буде сумним, якщо у вас не виявиться декілька близьких друзів, що залишатимуться з вами, які б сильні потрясіння не сталися. Жити значить спілкуватись з людьми, а якщо ви не впевнені, наскільки сильними є ваші зв’язки, можливо, настав час знайти кілька друзів, що завжди залишатимуться з вами. Знаючи, що завжди матимете підтримку, ви станете впевненішими у власному майбутньому.

40. Страх перед самим собою.

«Я однозначно не боюсь успіху й навчилась не боятись невдачі. Єдине, чого я тепер боюсь, – це бути кимось, хто мені не надто подобається.» – Анна Квіндлен

Як би дивно це не звучало, багато людей бояться бути собою та не довіряють власним інстинктам. Ніхто не є бездоганним, тому якщо не собі, кому тоді можна довіряти? Якщо навчитись довіряти власним рішенням та ходу життя, це принесе набагато більше задоволення, ніж постійні сумніви у самому собі.

41. Приймання думок інших занадто близько.

«Занадто багато людей купують непотрібні речі за гроші, яких не мають, аби вразити людей, яких не знають.»

Як тільки люди нарешті приймають реальність, що неможливо всіх задовольнити, життя стає набагато простіше. Насправді якщо поставити за ціль задовольнити всіх, можна просто збожеволіти. Немає сенсу існувати під постійне нашіптування мотивів та думок інших людей. Слід звільнитись від задоволення інших та навчитись жити власним життям.

42. Відсутність розслаблення.

«Мати віру – все одно, що довіритись воді. Пливучи, людина не тримається за воду, бо інакше втопиться. Натомість варто розслабитись та пливти по поверхні.» – Алан Воттс

Робота без відпочинку забирає все щастя. Завжди потрібен якийсь час для відпочинку. Якщо вам не вистачає такого часу, ви, очевидно, боретесь з депресією та стресом, що не повинні вас пригнічувати. Навчіться ставити вищий пріоритет опануванню вміння знімати стресу. Ваше розумове та фізичне здоров’я зміниться радикально, якщо навчитесь знаходити час на відпочинок та відновлення.

43. Відсутність ризиків.

«Лише ті, що ризикнуть зайти занадто далеко, здатні з’ясувати, як далеко можна зайти.» – Т.С.Елліот

Багато людей не беруть від життя все можливе. Якщо відчуваєте брак труднощів та змін, можливо, настав час знову пережити деякі ризики та проштовхнутись далі. Можливо, ви обстежуватимете невідому територію, в той час як ваші друзі відкидаються у зручне крісло відомого. Захват від переступання колишніх меж надає життю спокусливості.

44. Нетерплячість.

«Ніколи не зрубуйте дерево взимку. Ніколи не приймайте негативне рішення завчасно. Ніколи не приймайте найважливіші рішення у найгіршому настрої. Чекайте. Будьте терплячими. Буря пройде. Весна прийде.» – Роберт Шуллер

Я завжди боровся з терпінням. Чекати так тяжко, але часом це єдине, що можна зробити. Коли навчитесь правильного ставлення до часу, коли обставини примушують вас уповільнити активність, намагайтесь зберігати позитивне бачення ситуації. Зрештою, час пройде так чи інакше; можна вибрати спокій та найкраще виважене рішення або спішку, що поведе вас набагато гіршою дорогою.

45. Неврахування власних помилок.

«Неможна змінити те, з чим відмовляєтесь боротись.»

Чи помічали ви коли-небудь, як деякі люди, здавалось би, ніколи не вчаться? Навіть незважаючи на те, що вони постійно приходять до жахливих результатів, вони продовжують йти тим самим шляхом саморуйнування. Це просто помітити в інших, але, тим не менше, набагато важче розпізнати в самому собі. Коли щось стає не так, як би спокусливо не було просто заблокувати пам’ять, набагато краще розмислити, чому стався негативний результат та як можна уникнути його повторення в майбутньому. Наші помилки справді слугують певній меті, тому, як би це не було боляче, нам необхідно вчитись на них.

46. Відсутність собаки.

«Собака – єдина істота в світі, що любить вас більше, ніж ви любите самі себе.» – Джош Біллінгз

Лікування за допомогою домашніх тварин настільки ефективне, що використовується в лікарнях, будинках престарілих та агенціях з надання допомоги при стихійних лихах, наприклад, у Федеральній агенції з урегулювання надзвичайних ситуацій. Дослідження показують, що при пестощах як у людей, так і в собак виділяється окситоцин – гормон, що відповідає за хороше самопочуття. Без сумнівів, наявність власної тварини-лікаря з рухливим хвостом та вірними очима забезпечить вам посмішку та яскравіший день.

47. Прирівнювання комфорту до щастя.

«Західна культура зараз трошки відстала. Ми вважаємо, що були б щасливі, маючи весь доступний комфорт. Ми прирівнюємо комфорт до щастя. Тепер же, маючи дуже комфортне життя, ми почуваємо себе жалюгідними. В ньому немає боротьби, відчуття пригоди. Ми сідаємо в машину, заходимо до ліфта – все просто. Я з’ясував, що ніколи не буваю живішим, ніж під час тяжкої праці, зусиль, боротьбі за високі досягнення – і саме в такій боротьбі й полягає магія.» – Дін Карназес

Комфортне життя та зручна робота не означають щастя. Варто навчитись розрізняти два почуття. Можливо, ви відкриєте для себе, що навіть маючи приємне життя, ви впадаєте у депресію. Якщо так, слід відшукати, що саме приносить вам щастя, та слідувати за цим навіть ціною власного комфорту.

48. Нелюбов до себе.

«Якщо ви щасливі, ви можете ділитись щастям. Якщо ж ви не любите самого себе та незадоволені собою, ви нічим іншим не можете поділитись, окрім цього.» – Жізель Бюндхен

Неможливо знайти щастя, не люблячи себе достатньо для його пошуку. В той час як може виявитись тяжко вийти з боксерського рингу, настав час припинити звірства над самим собою та навчитись любити особу, яку бачите в дзеркалі.

49. Виставляння себе жертвою.

«Важко бути щасливим, коли світ змовився проти вас. Люди, що грають роль жертви, ніколи не стають щасливими. Це через те, що вони не контролюють. Вони вірять, що їхнє нещастя спричинене зовнішнім фактором і може бути усунуте лише зовнішнім фактором. Такі люди живуть жалюгідним життям у світі «якби ж тільки…».»

Живучи життям жертви, людина також вірить у брехню про відсутність сил змінити життя. Це не є правильний шлях значущого існування. Натомість варто змінити свою помилкову систему переконань та спонукати себе на прийняття відповідальності за свої дії та відповідні реакції, з якими людина стикається. Ніколи не можна віддавати свої сили комусь іншому.

50. Заборона собі бути щасливим.

«Знаєте, чому важко бути щасливим? Бо люди відмовляються відпускати те, що нас засмучує.»

Отже, чого ви тримаєтесь того, що робить вас сумним? Можна задати собі це цілком справедливе питання. Іноді ми свідомо вибираємо нещастя, бо не можемо його відпустити. Або ж обираємо його несвідомо, бо ретельно не роздивились своє життя та не з’ясували, чого нам слід позбутись. В кінцевому рахунку, вибір, бути чи не бути щасливим, цілком у ваших руках. Щастя зовсім необов’язково має бути невловимим. Часом все, що слід зробити, – це відкрити двері захоплюючим можливостям, що лежать перед вами.

Сара Хенсен
Джерело світлини: Flickr