Не суди ближнього за виглядом його. Особливо, якщо він неандерталець

Неандертальці були тупими. Вони не витримали конкуренції з кмітливими Homo sapiens через що й вимерли.
Це канонізована теорія, яку доведеться переосмислити завдяки новим даним, які отримали британські та американські археологи.

Провівши аналіз знарядь праці, що використовувались неандертальцями, вчені з’ясували, що вони були настільки ж технічно «просунутими», як і ті, що використовувались нашими предками.

Топорища – широкі кам’яні пластини, що використовувались для рубання неандертальцями та Homo sapiens – були настільки ж продуктивними, якщо навіть не більше, ніж вузькі кам’яні пластини, яким надавала перевагу Людина розумна, яка покинула Африку 50 000 років тому і невдовзі змістила своїх міцніших та волосатіших попередників з Європи.

«Це не просто кращі технології, це просто інші технології», – каже Метін Ерен з університету Ексетер.

Команда на чолі з Ереном протягом трьох років відтворювала топорища та відщепи, після чого оцінювала їхню ефективність, довготривалість, легкість виготовлення та використання.

Перевага топорищ завжди вважалась доказом людської переваги. Але, відповідно до даних команди Ерена, людські топорища мали лише одну перевагу над неандертальськими – їх можна було легко приєднати до ручки.

Команда Ерена вважає, що такі знаряддя праці могли не стільки слугувати технологічним удосконаленням, скільки бути символом відмінності та єднання.

Дане дослідження було опубліковано сьогодні в Journal of Human Evolution. Попередні дослідження довели, що неандертальці полювали та спілкувались так саме, як і люди.

«Яким би не було пояснення нашого домінування та занепаду неандертальців, ми мусимо змінити наше ставлення до себе, як до єдиного можливого виду, якому долею судилось бути господарем Землі. За трохи інших обставин, неандертальці могли легко опинитись на нашому місці і колонізувати світ», – каже Ерен.